Zašto se plijesni za injekcije moraju testirati?

- May 31, 2019-

Nedostaci većine injekciono oblikovanih dijelova uzrokovani su plastifikacijom i kalupljenjem injekcijskih lijevanih dijelova, ali ponekad su povezani i s nerazumnim dizajnom. Faktori uticaja uključuju: vrstu priključka za ubrizgavanje, broj šupljina kalupa, položaj i veličinu, protok hladnoće / topline Dizajn sistema i struktura samog proizvoda. Stoga, kako bi se izbjegli defekti proizvoda uzrokovani dizajnom plijesni, moramo analizirati kalup za injekcije u vrijeme proizvodnje.


Nakon dobijanja rezultata ispitivanja kalupa iz brizganih delova, operater obično treba da proceni specifične uslove kalupa da bi se izbegli nepotrebni troškovi i vreme u procesu modifikacije. U većini slučajeva, kako bi se nadoknadili nedostaci u dizajnu kalupa, operater može napraviti pogrešnu postavku bez poznavanja, jer je raspon podešavanja parametara potreban za proizvodnju kvalificiranog proizvoda vrlo mali, i ako postoji bilo kakvo odstupanje u Podešavanje parametara može rezultirati kvalitetom finalnog proizvoda koji daleko prelazi dozvoljeni opseg grešaka


Svrha ispitivanja kalupa za brizganje je da se pronađu optimizirani procesni parametri i dizajn kalupa. Ne samo da bi dobili dobar uzorak. ova tačka je veoma važna. Čak i ako se faktori kao što su materijali, podešavanje mašine ili okolina promijene, može se osigurati stabilno i neprekidno okruženje masovne proizvodnje.

Par:Анализа пет главних фактора ињекцијског прешања Sledeći:Višestruko ubrizgavanje materijala