Који су захтеви за материјале за развој пластичних калупа?

- May 31, 2019-

Постоје многи захтеви за материјале о пластичним калупима. Данас ћемо разумети захтеве пластичних калупа.


Довољна тврдоћа површине и отпорност на хабање: Општа тврдоћа пластичних калупа је обично испод 50-60ХРЦ. Након топлотне обраде, калуп треба да има довољну површинску тврдоћу да обезбеди довољну чврстоћу калупа. Калуп се подвргава великом притиску и трењу током рада услед пуњења и течења пластике, а калуп је потребан да би се одржао тачност његовог облика и прецизност димензија да би се осигурало да калуп има довољан век трајања. Отпорност на хабање калупа зависи од хемијског састава челика и тврдоће термичке обраде, тако да је повећање тврдоће калупа корисно за побољшање отпорности на хабање.


Одлична обрадивост: Већина пластичних калупа захтева одређени степен поправке резања и монтаже, поред ЕМД обраде. Да би се продужио радни век резног алата, побољшале перформансе резања и смањила храпавост површине, мора бити одговарајућа тврдоћа пластичног калупа.


Добре перформансе полирања: високо квалитетни производи од пластике, који захтијевају ниску површинску храпавост. На пример, храпавост површине ињекционе шупљине је мања од нивоа Ра 0.1 0.25, оптичка површина захтева Ра <0.01 нм,="" а="" шупљина="" мора="" бити="" полирана="" да="" би="" се="" смањила="" вредност="" храпавости=""> Челик који се користи у ту сврху захтева мање материјалних нечистоћа, фино организовану микроструктуру, никакав правац влакана, као и дефекте у полирању.


Добра термичка стабилност: Облик делова калупа за ињекцију је често компликован. Тешко је обрадити након гашења. Треба га користити са добром термичком стабилношћу. Када се калуп обради и топлински обради, коефицијент линеарног ширења је мали, деформација топлотне обраде је мала, а брзина промене димензија је мала. Металографска структура и димензионална стабилност калупа могу смањити или више не обрадити температурне разлике, што може осигурати точност димензија и храпавост површине калупа.

Par:Strukturna analiza stroja za brizganje i njegov princip rada Sledeći:Vrste i svojstva materijala za brizganje