Strukturna analiza stroja za brizganje i njegov princip rada

- Jul 13, 2019-

Prvo, princip rada mašine za brizganje

Mašina za brizganje se naziva mašina za brizganje.

Injekcijsko lijevanje koristi termofizička svojstva plastike za punjenje materijala iz spremnika u cijev. Vanjski dio cijevi se zagrijava pomoću izmjenjivača topline kako bi se rastopio materijal. Cilindar je opremljen vijkom koji pokreće vanjski motor koji pokreće rotaciju. Materijal djeluje kao vijak. Zatim, uzduž vijčanog utora prema naprijed i zbijanju, materijal se postepeno plastificira, istopi i homogenizira pod dvostrukim djelovanjem vanjskog zagrijavanja i vijčanom smicanjem. Kada se vijak okrene, materijal se nalazi u trenju vijčanog žljeba i silom smicanja. Pod djelovanjem, rastaljeni materijal se gura do glave vijka, istovremeno se vijak povlači pod reakcijom materijala, tako da glava vijka formira prostor za skladištenje, proces plastifikacije je završen, a zatim potisak klipa vijka u cilindru za ubrizgavanje Pod djelovanjem velike brzine i visokog tlaka, rastopljeni materijal u komori za skladištenje se ubrizgava u šupljinu kalupa kroz mlaznicu. Nakon što se rastopljeni materijal u šupljini pritisne, ohladi, učvrsti i oblikuje, kalup se nalazi pod djelovanjem steznog mehanizma. , kalup se otvara, a oblikovani proizvod izbacuje iz kalupa pomoću uređaja za izbacivanje.


Drugo, klasifikacija mašina za brizganje


Postoje tri vrste horizontalnih, vertikalnih i ugaonih tipova prema konfiguraciji steznog dijela kalupa i dijela za ubrizgavanje.

(1) Horizontalna mašina za brizganje: Horizontalna mašina za brizganje je vrlo čest tip. Karakteriše se po tome što je središnja linija sklopa za ubrizgavanje koncentrična ili se poklapa sa središnjom linijom sklopa za stezanje i paralelno s montažnim tlom. Njegove prednosti su nizak centar gravitacije, stabilan rad, praktična instalacija, rad i održavanje kalupa, veliko otvaranje kalupa i malo okupacije prostora; ali velike površine, velike, srednje i male mašine se široko koriste.

(2) Vertikalna mašina za injekcijsko brizganje: ona je karakteristična po tome što su osi uređaja za stezanje i uređaja za ubrizgavanje raspoređeni u pravcu i okomito na zemlju. Korisni model ima prednosti malog zauzetog prostora, prikladnog sklapanja i demontaže kalupa, jednostavnu ugradnju umetka, plastifikaciju materijala iz spremnika koji pada u materijal i jednostavnu realizaciju automatizacije i automatskog upravljanja višestrukim mašinama. Nedostatak je taj što se ejektorski proizvod ne može automatski otpasti i često ga treba izvaditi ručnim ili drugim metodama, te je teško ostvariti potpuno automatsko upravljanje i ubrizgavanje velikih proizvoda; telo je visoko, hranjenje i održavanje su nezgodni.

(3) Mašina za brizganje pod uglom: osi uređaja za ubrizgavanje i uređaja za stezanje su vertikalno poravnati jedna sa drugom. Prema relativnoj poziciji središnje linije injekcionog sklopa i montažnog postolja, postoje horizontalni, vertikalni i horizontalni tipovi: 1 horizontalni, linija za ubrizgavanje je paralelna s osnovnom površinom, a središnja linija steznog sklopa je Osnovna površina je vertikalna; 2 vertikalno, središnja linija sklopa za ubrizgavanje je okomita na osnovnu površinu, a središnja linija sklopa za stezanje je paralelna s osnovnom površinom. Prednost stroja za ubrizgavanje kuta je u tome što ima prednosti i horizontalnih i vertikalnih strojeva za ubrizgavanje, a posebno je pogodan za kalupi u kojima se otvara asimetrični geometrijski proizvod na bočnim vratima.

Treće, sastav analize mašina za injekcijsko prešanje

Prema zahtjevima procesa injekcijskog prešanja, stroj za injekcijsko prešanje je visoko mehatronički stroj. Uglavnom se sastoji od delova za ubrizgavanje, delova za stezanje kalupa, konstrukcije aviona, hidrauličnog sistema, sistema za grejanje, kontrolnog sistema i uređaja za hranjenje. kao što je prikazano na slici 2. \ t


(1) Tipična struktura injekciono oblikovanih dijelova

1. Sastav dijelova za ubrizgavanje Trenutno, zajednička oprema za brizganje ima jedinstveni oblik cilindra i oblik dvostrukog cilindra. Mašine za brizganje u našoj fabrici su sve u obliku dvostrukih cilindara, a sve ih direktno pogoni hidraulični motor. Pošto sastav različitih proizvođača i različitih tipova mašina nije potpuno isti, slijedi detaljna analiza mašina koje se koriste u našoj fabrici.

Dijagrami sastava vertikalnih i horizontalnih jedinica za brizganje prikazani su na slikama 3 i 4.

Princip rada je: kada se pre-plastifikuje, vijak u plastifikujućem delu pogoni glavno vratilo da se okreće pomoću hidrauličnog motora, jedan kraj glavnog vratila je povezan sa ključem za šraf, a drugi kraj je povezan sa hidrauličnim motorom ključ. Kada se vijak okrene, materijal se plastificira i plastificira. Talina se gura u komoru za skladištenje na prednjem kraju bačve, istovremeno se vijak povlači pod reakcijom materijala, a potisni ležaj se uvlači potisnim ležajem, a klipnjača se linearno uvlači matica za završetak mjerenja, ubrizgavanje, ubrizgavanje cilindra Ulje šupljine šupljine se propušta kroz ležaj kako bi gurnula klipnjaču da dovrši akciju, a ulje klipne šipke dovodi klipnu šipku i vijak da dovrši djelovanje ubrizgavanja.

微信图片_20190713110912

Par:Analiza tehnologije ubrizgavanja plijesni za vrući i hladni ciklus Sledeći:Који су захтеви за материјале за развој пластичних калупа?