Zahtjevi za standardizaciju proizvodnje plastičnih kalupa

- Jun 11, 2019-

Kako bi se poboljšala kvaliteta plastičnih kalupa, minimizirale pritužbe na probleme s kvalitetom plijesni, predali kalupi kojima su kupci zadovoljni, sažeti i sažeti uobičajene probleme u proizvodnji kalupa, te uspostaviti standarde i implementirati ih u skladu sa zahtjevima.

1. Prazan kalup manji od 2020. godine, između ploča A i B potrebna je glodalica; i svi predlošci kalupa za kalup veći od 2020. uključuju udubljenje između ejektorskih igala.

2. Vodilica rukavca vodilice za kalup treba da se obradi u utoru ispušne cijevi kako bi se spriječilo povlačenje vodilice vodilice.

3. Na kalupu ne sme biti oštrih uglova, a potrebno je zakrenuti. Osim ako nije drugačije određeno.

4. Unutarnji dijelovi kalupa i kalupa ne smiju se zavarivati bez pristanka.

5. Periferija proizvoda kalupa mora se otvoriti na odgovarajućem mjestu. Molimo pogledajte priručnik za izradu kalupa za specifikacije ispušnog kanala.

6. Izbegavajte korišćenje brusilice kako biste što više mljeli kalup. Ako je potrebno koristiti brusilicu, morate koristiti uljni kamen da biste sačuvali svjetlost (posebno površinu razdvajanja).

7. Površinska obrada unutrašnje površine kalupa mora biti izvedena u skladu sa sastavnicom ili drugim službeno prijavljenim tehničkim zahtjevima. Linije za preradu na nelepljivoj površini (linijsko sečenje, glodanje, CNC bušilica, mašina za iskre) takođe treba polirati uljanim kamenom.

8. Svi unutrašnji materijali za kalup, zahtjevi za izradu kalupa moraju se kupiti u skladu s narudžbom ili tehničkim zahtjevima koji su službeno potvrđeni tijekom procesa pregleda dizajna. Mora se obezbijediti dokaz materijala, a ako se radi o tvrdom kalupu, mora se dostaviti izvještaj o toplinskoj obradi. Svi relevantni dokazi.

9. Svi kalupi, prednji i zadnji unutrašnji kalupi, umetci, položaj redova, kosi vrh, ravan vrh (potisni blok), piletina sa lopatom, itd. Moraju obraditi okruglu jamu oko struka na dnu ili sa strane, i urezati naziv materijala i tvrdoću .

10. Važni dijelovi koji se mogu nositi, kao što su položaj redova, potisni blok, piletina s lopatom i dure, moraju biti nitrirani i očvrsnuti.

11. Pozicija mora biti pozicionirana. Metode pozicioniranja uključuju praćku, valovitost, HASCO (DME) standardnu pozicionu stezaljku, itd., Koje moraju biti u skladu sa zahtjevima svakog projekta. Red mora imati kuglicu i ploču za nošenje. Za ploče sa zaštitom od habanja i otporne na habanje, moraju se koristiti čvrsti materijali otporni na habanje i potrebni su žljebovi za ulje.

12. Stub za navođenje redova mora biti čvrsto pritisnut i ne može se okretati ili otpuštati. Rep nagnutog vodiča mora biti obrađen u obliku polukugle ili krnjeg stošca kako bi se osigurao normalan pokret reda. Ako su u istom položaju dva ili više nagnutih vodilica, dužina, veličina i nagib kosih vodilica moraju biti isti.

13. Nagibno gornje sedište mora koristiti čvrste materijale za nošenje. Nagnuti vrh mora biti obrađen uljnim kanalima. Nagnuto gornje sjedalo je općenito ojačano sa 2510 ili CR12 do HRC 40-45 stupnjeva. Zbog toga što je koso gornje sedište izloženo udarnom opterećenju, ono ne bi trebalo da bude previše teško ili će se slomiti i skrenuti ugao C u svim položajima pod pravim uglom. . Potreban je kosi gornji vod (bronza). Ne zavarivati.

14. Staza protoka i položaj ljepila trebaju spasiti svjetlo # 400-600.

15. Naprstak, cilindar, naprstak, kosi vrh i naprstak moraju biti ugravirani odgovarajućim identifikacionim kodom za jednostavnu instalaciju. Ako pozicija naprtnjače nije horizontalna na proizvodu, potrebno je postaviti „D“ ili postaviti poziciju sa anti-rotacionim ključem.

16. Nabijač prihvaća HASCO ili DME standard, koji je određen tehničkim zahtjevima kalupa koji su određeni sastavnicom ili drugim službenim napomenama.

17. Prerada pređe vode ("O" prsten) utor, potrebno je rezervirati razmak od 0,25 mm na jednoj strani, opća pregača treba biti pre-pritisnuta 0.5 ~ 0.8mm. Ako ne obratite pažnju na to, gumeni prsten se lako oštećuje pritiskom. Pao je, uzrokujući curenje vode.

18. Usta se nitriraju i moraju se preprodati. Radijus kljuna mora odgovarati zahtjevima za crtanje. Usta se ne nitriraju i mogu biti povrijeđena prije kalupa.

19. Konvencionalni kalup za konstrukciju mora biti raspoređen sa potpornom glavom, dva završna lica moraju biti spljoštena, maleno prednaprezanje kalupa je 0.1mm, a velika prednapregnutost kalupa je 0.1mm-0.15mm.

20. Prečnik prstena za pozicioniranje mora odgovarati crtežu, a oblik i položaj gornjeg spoja moraju odgovarati crtežu.

21. Za specifikacije mlaznice, molimo slijedite BOM ili potvrđeni uzorak. Kontrola mlaznice mora biti obrađena i instalirana prema kalupu. Izbušene rupe ne smiju se bušiti, a oštri kutovi moraju biti zakrivljeni.

22. Voda mora biti označena INI, OUTI, IN2, OUT2

23. Sve reči na kalupu moraju biti uredne, ispravne i ne sme biti uvijene.

24. Kalup se mora postaviti na četiri strane bočne brave (ravna brava karoserije). Ako se bočna bravica ne može instalirati, morate instalirati konusnu bravu ili konusnu bravu. Konusna brava mora biti postavljena bočno.

25. Svi vijci i drugi dijelovi kalupa zahtijevaju standardne dijelove, a glave vijaka se ne mogu otpiliti. Efektivna dužina zaključavanja vijka mora biti dovoljna, obično 1,5 ili 2.

26. Otvor za vruća usta mora biti zaobljen da bi se izbjeglo grebanje žica.

27. Postavite ID karticu sa vrućim ustima na stranu ploče kalupa.

28. Prihvatanje transfera plijesni: Potrebno je sarađivati sa inženjerom kalupa da bi prošao prihvatanje “Forme za inspekciju plijesni” prije nego što se paket proslijedi.

29. Prije prijenosa kalupa treba ispitati tlak vode (100Pa ili više). Nakon što se voda proveri i prihvati, treba upotrijebiti zračni pištolj kako bi voda bila čista.

30. Vanjsku površinu kalupa za kalup treba održavati tijekom proizvodnog procesa kako bi se spriječila rđa i ogrebotine. Prije pakiranja kalupa, unutarnji kalup treba poprskati bijelim / bezbojnim inhibitorom hrđe. Sve površine kalupa moraju se očistiti i zatim masirati.

Par:Infekcijski defekt │ Kako riješiti maglu na površini proizvoda visokog sjaja Sledeći:Karakteristike plastičnog kalupa